Benzine en diesel blijven populair - en dat is niet per se slecht


Volgens een recent onderzoek verkiezen Europeanen nog steeds een gewone benzine- of dieselauto boven een hybride of een elektrische. Dat hoeft geen klimaatramp te zijn indien we massaal overschakelen op hernieuwbare synthetische brandstoffen, zegt Bosch.

Het representatieve onderzoek werd in juni 2020 uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Innofact bij 2.500 respondenten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en het VK. Een van de conclusies is dat de helft van wie morgen een nieuwe auto zou moeten kopen, opnieuw een gewone verbrandingsmotor zou kiezen (dus geen hybride, noch een elektrische aandrijving) als het om de eerste auto van het gezin gaat. De tweede auto van het gezin mag dan wél aangedreven worden door een alternatieve krachtbron voor twee op drie van de respondenten.

Op de vraag wat de meest courante aandrijflijn zou zijn in 2030, ziet ongeveer 68% van de ondervraagden de elektromotor in pole position, vóór hybrides en gewone verbrandingsmotoren. Van brandstofcelauto's (op waterstof) zijn minder mensen overtuigd: slechts een op drie gelooft in het potentieel ervan.

Het goede nieuws is dat zelfs auto's met conventionele motoren klimaatneutraal kunnen rijden. De sleutel hiervoor zijn hernieuwbare synthetische brandstoffen (Renewable Synthetic Fuels, RSF), die zijn gemaakt van hernieuwbare waterstof en CO₂ uit de omringende lucht, zegt Bosch. “We kunnen gewoon niet om hernieuwbare synthetische brandstoffen heen als we onze klimaatdoelstellingen willen halen", zegt Hartung. “Alleen met RSF kunnen de meer dan een miljard voertuigen die wereldwijd al op de weg zijn, de opwarming van de aarde tegengaan."

Critici zullen opwerpen dat je nooit voldoende groene waterstof kunt creëren voor zoveel auto’s (en bij uitbreiding bestelwagens, vrachtwagens, bussen en liefst ook boten en vliegtuigen). Daar heb je immers massaal veel windmolens en zonnepanelen voor nodig – een veelvoud van hetgeen er vandaag op de aardbol te vinden is. "We slagen er al amper in om onze energiemix te vergroenen, laat staan dat we groene energie op overschot hebben om waterstof voor transport te produceren", is een vaak gehoord argument.

Wil jij weten welke brandstof voor jou de beste oplossing is, rekening houdende met de fiscale, maar ook de ecologische aspecten? Maak snel een vrijblijvende afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.


Contact

Car-Matchers/Words in Gear BV
Tweelingenstraat 74 bus 202
2018 Antwerpen (België)

Sociale media