44% van de Belgen ziet nut in van elektrische auto


Twee op drie Belgen vinden het belangrijk om de CO2-uitstoot van het transport terug te dringen. Slechts 44% van onze landgenoten denkt dat elektrische auto’s een goede oplossing zijn voor de klimaatopwarming. Tegelijk zou 76% van de huidige bestuurders van een elektrische auto opnieuw voor een EV gaan.

Dit zijn enkele bevindingen van de EVBox Mobility Monitor, het jaarlijkse marktonderzoek van EVBox naar de acceptatie van elektrische auto’s en eventuele barrières hiervan. Dit onderzoek werd samen met Ipsos uitgevoerd bij 3.600 respondenten uit zes verschillende Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Een groot deel van de Belgen (64%) ziet klimaatverandering als een persoonlijke zaak. Bijna driekwart van de respondenten die al elektrisch rijden of dit overwegen te doen, vindt dit persoonlijk belangrijk. Ruwweg twee derde van de (potentiële) elektrische bestuurders ziet een duidelijk verband tussen elektrisch vervoer en de strijd tegen klimaatverandering. De twee voornaamste barrières om elektrisch te rijden blijken de perceptie dat elektrische auto’s nog relatief duur zijn en dat er een gebrek is aan publieke laadpunten. Andere zorgen zijn de perceptie dat de laadkosten van een elektrische auto hoger uitvallen dan de tankkosten van een brandstofauto en de benodigde tijd voor het laden. Het leeuwendeel (89%) van de huidige elektrische bestuurders in Europa ervaart echter geen problemen tijdens het laden.

Eens elektrisch, altijd elektrisch

De huidige bestuurders van een elektrische auto in België zijn uiterst loyaal als het op elektrisch rijden aankomt: 76% zou weer elektrisch kiezen. Terwijl 39% van de respondenten die (nog) niet elektrisch rijdt, aangeeft mogelijk naar elektrisch te willen overstappen. De perceptie dat een elektrische auto in een hogere prijsklasse zit, vormt voor hen de grootste barrière (52%). Om ervoor te zorgen dat meer mensen elektrisch gaan rijden moet het overheidsbeleid meer milieugericht zijn, moeten er meer (snel)laadpunten komen in Europa en zou er een groter aanbod moeten zijn van betaalbare elektrische automodellen, aldus het onderzoek.

Twijfel je of een elektrische auto haalbaar is voor jou – zowel financieel als praktisch? Laat Car-Matchers voor jou de oefening doen op basis van jouw persoonlijke gebruiksprofiel! Neem snel contact op voor een vrijblijvende afspraak.


Contact

Car-Matchers/Words in Gear BV
Tweelingenstraat 74 bus 202
2018 Antwerpen (België)

Sociale media