10 manieren om de premie van je autoverzekering te verlagen


Een autoverzekering is best duur, zeker als je voor een omniumdekking gaat. Gelukkig zijn er manieren om je premie te drukken.

Elke maatschappij heeft zijn eigen manieren om de autoverzekeringspremie te berekenen. Hoeveel je betaalt, hangt af van de waarschijnlijkheid dat je een schadeclaim zult indienen. Die waarschijnlijkheid bepaalt elke verzekeraar voor zich, maar de factoren die meespelen, zijn meestal dezelfde.

  • Woonplaats. In een stad is het risico op een ongeval een stuk groter dan in een dorp met weinig verkeer. Wie in Brussel of Antwerpen woont, zal dus meer betalen dan een inwoner van Koewacht of Vliermaalroot.
  • Type beroep. Sommige professionele activiteiten gaan gepaard met grotere risico’s op een ongeval. Wie bijvoorbeeld in de horeca werkt en vaak ‘s nachts rijdt, zal vaak meer betalen dan pakweg een bankbediende.
  • Type gebruik en aantal kilometers per jaar. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zuiver privégebruik, privé plus woon-werkverkeer en professioneel gebruik. Rij je vooral rond de kerktoren, dan betaal je minder dan wie bijvoorbeeld als zelfstandige het heel land doorkruist.
  • Type auto: Bepaalde merken, zoals BMW en Audi, zijn duurder om te verzekeren dan modellen van het merk Volvo of Opel. Ook zal een krachtige coupé je meer kosten aan verzekering dan een gezapige vierdeursberline.
  • Leeftijd van de bestuurder. Jonge bestuurders tot 25 jaar vormen een groter risico, net als zestigplussers. Zelfs als de hoofdbestuurder niet tot een van deze risicogroepen behoort, maar de auto ook gebruik wordt door een risicoprofiel, geldt er een supplement.
  • Aantal jaren rijbewijs en veroordelingen. Hoe langer je je rijbewijs hebt, hoe lager de premie. Heb je al een veroordeling op je naam staan of je rijbewijs al eens moeten inleveren, dan zul je wat extra moeten betalen.
  • Schadehistoriek. Iedereen begint bovenaan de zogenaamde bonus-malusladder. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe lager je zakt op de ladder en hoe minder je moet betalen. Heb je een ongeval in fout, dan stijg je – net als je premie.

Neem je een (kleine) omniumverzekering, dan speelt ook de waarde van de auto een rol. Hoe duurder je voertuig, hoe meer je betaalt.

De bovenstaande elementen heb je niet zelf in de hand – met uitzondering van het type auto. Er zijn ook elementen waarover je zelf kunt beslissen en die bij sommige maatschappijen de premie naar beneden halen. Deze 10 tips kunnen je helpen om tot wel honderden euro’s per jaar te besparen.

  1. Bundel je verzekeringen. Als je voor je woningbrandverzekering, familiale verzekering, reisverzekering en autoverzekering vier verschillende leveranciers hebt, kan het de moeite lonen om naar een makelaar te stappen en een voorstel tot bundeling te vragen. Dat levert vaak kortingen op.
  2. Verhoog de franchise. Hoe hoger het bedrag dat je zelf moet betalen bij een schadegeval in fout (de franchise ofte vrijstelling), hoe lager je premie. De zogenaamde Engelse franchise – waarbij je eigen bijdrage wegvalt zodra een bepaald schadebedrag wordt overschreden – is vaak duurder dan de gewone vrijstelling.
  3. Investeer in actieve veiligheidsuitrusting. Als je auto is uitgerust met systemen als Autonomous Emergency Braking (AEB), adaptieve cruisecontrol, rijstrookwaarschuwing en dodehoekwaarschuwing, dan krijg je vaak korting.
  4. Ga voor hybride of elektrisch. Sommige maatschappijen geven tot wel 30% korting voor wie overstapt naar (deels) elektrisch.
  5. Kies voor een jaarpremie en domiciliëring. Als je per maand, kwartaal of semester betaalt, betaal je meestal ietsje meer dan wanneer je meteen voor een jaar betaalt. Ook krijg je vaak korting als je met een domiciliëring werkt.
  6. Laat een blackbox installeren. Zo’n toestelletje maakt het mogelijk om je voertuig te traceren als het gestolen wordt – met een grotere kans om het voertuig terug te vinden als gevolg – maar ook om je rijgedrag te analyseren. Ben je een goede bestuurder, dan krijg je het jaar erop korting.
  7. Ga voor een onmiddellijke afschrijving. Sommige verzekeraars bieden polissen aan die je auto gedurende twee jaar lang 100% vergoeden bij totaal verlies of diefstal. Daar staat echter een kostprijs tegenover. Verzekeringen met een onmiddellijke afschrijving zijn vaak goedkoper.
  8. Verzeker je auto op basis van de factuurwaarde. Bij deze formule gaat de verzekering uit van het werkelijk betaalde aankoopbedrag, kortingen inbegrepen. De vergoeding bij een totaal verlies ligt lager dan bij een verzekering op aangenomen waarde, maar de premie is navenant.
  9. Neem je auto in private lease. Deze tip is vooral interessant voor jongeren en voor oudere bestuurders, omdat zij als individu vaak een hogere premie betalen. Bij een private lease maak je als het ware deel uit van een grote poel van bestuurders, waardoor het risico gespreid wordt en je soms minder betaalt.
  10. Sluit je verzekering online af. Verzekeringen die je online kunt afsluiten, zijn vaak goedkoper omdat er geen commissie worden uitbetaald aan een makelaar of agent. Ter verdediging van die laatste: ze kennen de producten door en door en kunnen waardevol, misschien zelfs kostenbesparend advies geven bij de keuze van je polis. Als je ooit een schadegeval hebt, staat je makelaar je bovendien bij van a tot z. Bij een onlineverzekeraar moet je alles zelf regelen.

Ook Car-Matchers kan je helpen om kosten te sparen op je verzekeringspremie. Neem vrijblijvend contact op met ons voor meer informatie.


Contact

Car-Matchers/Words in Gear BV
Tweelingenstraat 74 bus 202
2018 Antwerpen (België)

Sociale media